Nautika savjeti

 

Noviteti za ljeto 2017. na području brodske elektronike

Kako ste ne biste izgubili u moru novih navigacijskih uređaja koji se nude i koji su opremljeni nekom novom tehnologijom, donosimo kratki pregled noviteta iz marine programa kojeg imamo u ponudi. Pa krenimo redom ... evo najbitnih novosti po brandovima:

FUSION

Fusion nam je za ovu sezonu pripremio pravu poslasticu kojoj će se posebno obradovati svi oni koji se bave raznim sportovima na vodi kao štosu: kajak, SUP-anje, vožnja kanu-om ili gumenjakom i slični sportovima koji ne jamče da ćete ni vi ni tehnologija ostati na suhom, već ćete se vjerojatno smočiti. I tu je Fusion uskočio svojim novim proizvodom: StereoActive sustavom za glazbu. Riječ je o prijenosnom stereo uređaju (USB, AM/FM, BlueTooth, MP3) s ugrađenim zvučnicima i potpunom vodootpornošću (IPX7, pluta). Tipke su robusne i prilagođene za uporabu veslom, kućište izvrsne izvedbe, vrijeme punjenja je iznimno kratko a koristiti ga se može i do 20 sati. Uređaj se može kombinirati s vodootpornim safe-om u kojem se može pohraniti mobitel a izrađuje se u tri boje: crvena, plava i bijela. Sve specifikacije i detalje ovog uređaja, koji je mene, moram reći, oduševio, možete naći ovdje.

GARMIN

Što se plotera i kombo uređaja tiče (ploter i fishfinder), Garmin ove godine nema nekih velikih iznenađenja za nas. Već postojeći GPSMAP modeli (721/721xs, 821/821xs, 1020/1020xs, su zamijenjeni novima (722/722xs, 822/822xs, 1022/1022xs) a novost je: izmijenjeni dizajn kućišta, Garmin SmartMode (prilagodljivi izbornik), ugrađeni 1kW-na CHIRP sonar u modelima s ugrađenim sonarom. U ponudu su dodana još dva modela s 9 odnosno 12-inchnim zaslonima a riječ je o modelima 922/922xs i 1222/1222xs. Sve ove modele možete vidjeti ovdje.

Prošlogodišnja Striker serija fishfindera s ugrađenim GPS-om koja se pokazala sasvim solidna, ostaje i dalje važeća i tu se, barem do daljnjega, neće ništa promijeniti. Isto tako u ponudi ostaje echoMAP CHIRP serija uređaja.

Garmin nam ove godine donosi nove VHF uređaje; postojeći VHF100i je zamijenjen modelom VHF110i (ugrađen NMEA2000 protokol i manje kućište), dok će se VHF200i postepeno zamijeniti modellom VHF210i i VHF210i AIS (samo prijem)

Najveći noviteti su ipak na području radar antena: već poznati GMR 18HD model je zamijenjen GMR18HD+ modelom, a stižu nam i novi Fantom modeli, i to: Fantom 18 i Fantom 24 u kupoli te Fantom 4 i Fantom 6 – obje otvorene radar antene. Glavna novost ovih antena jest da nemaju ugrađeni magnetron što znači manju potrošnju, a ugrađena je i MotionScope tehnologija koja označava smjer kretanja plovidbenih objekata.

HUMMINBIRD

Humminbird nam je za novu godinu pripremio mnoštvo iznenađenja pa evo samo nekih:

Svima dragi PiranhaMAX fishfinder sada je promijenio svoj izgled te ima veći zaslon (sada 4-inchni) a može ga se nabaviti u dvije varijante: DualBeam PLUS sonar ili DownImaging sonar. Poboljšana je i razlučivost a cijena je – nadasve prihvatljiva.

Već kvalitetom opravdana i potvrđena Helix serija uređaja je dodano napredovala. U svim Helix combo uređajima druge generacije sada je ugrađena CHIRP tehnologija. Zadržana je SwitchFire tehnologija a dodatno je ugrađen i AutoChart live (stvaranje vlastitih ribarskih karata). Možete birati između 5, 7, 9 i 10 i 12-inchnih zaslona s različitim tehnologijama, bilo da je riječ o DualBeam sonaru, DownImaging ili SideImaging sonaru. Kod većih modela možete birati želite li da imaju ugrađen NMEA2000 protokol ili ne. Neki od modela podržavaju i wireless tehnologiju a ono čime se Humminbird razlikuje od ostalih uređaja u ovom rangu jest CHIRP. Jer Humminbird “CHIRPA“ bolje od konkurencije! Pregled svih modela možete naći ovdje čim stignu u prodaju.

LOWRANCE

Lowrance je prošle godine „izbacio“ kako HOOK, tako i Elite TI modela tako da nije ostalo previše mjesta za mnogo noviteta ali ipak nam stižu novi modeli iz HDS serije. Riječ je o HDS Carbon seriji uređaja s dual Channel CHIRP-om koje možete dobiti na 7, 9, ili 12-inchnom zaslonu vrhunske kvalitete, te u Total odnosno 3D verziji. Čim uređaji stignu u prodaj, objavit ćemo ih na našoj stranici.

 

 

SIMRAD

Simrad nas je krajem 2016. obradovao novim modelima iz GO serije: riječ je o 9-inchnim uređajima koji su cjenovno vrlo pristupačni, imaju sve odlike svojih manjih „prijatelja“ na 5 i 7-inchnim zaslonima a dodatno podržavaju i Simrad radar. Možete birati između Mid/High/Down i TotalScan modela koji imaju ugrađen i pogled u stranu. Više o Simrad GO seriji ovdje.

 

 

 

Možda smo propustili nekoga spomenuti i nenamjerno ga zakinuli ... isprika unaprijed. I da, ako bude još novosti – bit će objavljene u sljedećem prilogu u našoj rubrici SAVJETI.

  Svi savjeti